Acte de studii

Data actualizare pagin─â: octombrie 18, 2023
An universitar
2024/2025

Actele de finalizare a studiilor emise ├«n Rom├ónia sunt recunoscute de c─âtre stat numai ├«n cazul ├«n care sunt eliberate ├«n conformitate cu prevederile legale ├«n vigoare, de c─âtre institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior acreditate. Calific─ârile dob├óndite de absolven┼úii programelor de studii din ├«nv─â┼ú─âm├óntul superior sunt atestate prin diplome, prin certificate ┼či prin alte acte de studii.

Diplomele corespunz─âtoare programelor de studii universitare sunt ├«nscrisuri oficiale ┼či nu pot fi emise dec├ót de institu┼úiile acreditate, pentru programele ┼či formele de studii acreditate sau autorizate provizoriu. Diplomele ┼či certificatele de studii universitare eliberate de institu┼úiile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior, ├«n condi┼úiile legii, pentru acelea┼či programe de studii, indiferent de forma de ├«nv─â┼ú─âm├ónt absolvit─â, sunt echivalente.

Studiile universitare sunt organizate, conform prevederilor Legii nr. 288/2004 ├«n  trei cicluri de studii universitare: ciclul I ÔÇô studii universitare de licen╚Ť─â, ciclul II ÔÇô studii universitare de master, ciclul III- studii universitare de doctorat.

LICEN╚Ü─é – Diploma conferit─â dup─â promovarea unui program de studii universitare de licen┼ú─â se nume┼čte diplom─â de licen┼ú─âdiplom─â de inginer sau, dup─â caz, diplom─â de urbanist. Pe diploma de licen┼ú─â, pe diploma de inginer sau, dup─â caz, pe diploma de urbanist se men┼úioneaz─â toate informa┼úiile necesare pentru a descrie programul de studii absolvit, inclusiv forma de ├«nv─â┼ú─âm├ónt urmat─â ┼či titlul ob┼úinut. Diploma de licen┼ú─â, diploma de inginer, respectiv diploma de urbanist sunt ├«nso┼úite de suplimentul la diplom─â ┼či se elibereaz─â, gratuit, ├«n limba rom├ón─â ┼či ├«ntr-o limb─â de circula┼úie interna┼úional─â.

MASTER – Diploma conferit─â dup─â promovarea unui program de studii universitare de master ┼či sus┼úinerea cu succes a lucr─ârii de diserta┼úie se nume┼čte diplom─â de master ┼či cuprinde toate informa┼úiile necesare pentru a descrie programul de studii absolvit, inclusiv forma de ├«nv─â┼ú─âm├ónt. Aceasta este ├«nso┼úit─â de suplimentul la diplom─â care se elibereaz─â gratuit, ├«n limba rom├ón─â ┼či o limb─â de circula┼úie interna┼úional─â.

DOCTORAT – Diploma se acord─â ├«n baza titlului de doctor conferit prin ordin al ministrului Educa╚Ťiei, dup─â evaluarea tezei de doctorat de c─âtre CNATDCU.Pentru mai multe informa╚Ťii pute╚Ťi accesa ╚Öi www.cnatdcu.ro. 

Recunoa┼čterea ┼či echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii efectuate ├«n ┼úar─â sau ├«n str─âin─âtate se realizeaz─â de c─âtre Centrul Na╚Ťional de Recunoa╚Ötere ╚Öi Echivalare a Diplomelor (CNRED).

├Än cazul unor programe de studii organizate ├«n comun de dou─â sau mai multe universit─â┼úi, actele de studii se elibereaz─â ├«n concordan┼ú─â cu reglement─ârile na┼úionale ┼či cu prevederile acordurilor interinstitu┼úionale.

Con┼úinutul ┼či formatul actelor de studii care vor fi eliberate absolven┼úilor ciclului I – studii universitare de licen┼ú─â au fost aprobate prin Hot─âr├órea de Guvern nr. 607/2014.